Food

Przepis na bananowo-owsiane fit placki śniadaniowe

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na moje ulubione fit placuszki. Robi się je błyskawicznie, są mega zdrowe, dietetyczne i przepyszne. W 2014 roku jadłam je codziennie przez kilka miesięcy i o dziwo nawet wtedy mi się nie znudziły. Są słodkie, więc tak naprawdę nie musicie smarować ich później dżemorami czy innymi specyfikami 😜. Ja lubię sobie je obsypać borówkami, malinami lub truskawkami. Niebo w gębie 😍.

Wspomnę Wam jeszcze, że nie jadłam ich kilka lat, bo pod koniec 2014 roku dowiedziałam się, że mam nietolerancję na jajka. Dzisiaj jednak wstałam i stwierdziłam, że muszę je zjeść na śniadanie. Byłam w szoku, że pomimo upływu takiego czasu, dalej pamiętałam na nie przepis 😁. Postanowiłam więc go tutaj uwiecznić, żebyście i Wy mogli spróbować tych pyszności ❤️.

Składniki:

1 banan

1 jajko

40g mąki owsianej

50ml mleka ryżowo-migdałowego

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i smażymy placki na średnim ogniu. Przekręcamy na drugą stronę jak ciasto na wierzchu się „zetnie”. Zdejmujemy kiedy się zarumienią z drugiej strony. Gotowe!

Moje placuszki świetnie sprawdzą się też dla dzieci-niejadków, bo bez problemu wytniecie z nich wzory. Ja dzisiaj zaszalałam i wyjęłam swoje foremki do ciastek w kształcie serduszek. Od razu po usmażeniu wycięłam kilka serc w różnych rozmiarach, ułożyłam z nich piramidę i posypałam owocami. Wyglądały jak puszyste amerykańskie pancakes i smakowały równie wspaniale 😍❤️.

Dajcie znać, jak smakuje Wam przepis i czy też lubicie, jak jedzenie ładnie wygląda na talerzu 😋.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply