Z jednej strony uwielbiam jesień. Kończą mi się wtedy alergie, mogę wychodzić z domu bez paczki chusteczek i podziwiać piękne kolory spadających liści. Z drugiej jednak strony, kiedy zamiast pięknej, polskiej, złotej jesieni mamy wielką pluchę, deszcz i wiatr przez miesiąc, to mi się żyć odechciewa ?♀️. Kiedy przychodzi pora chandry, depresji i w ogóle czuć moc przesilenia, pora pocieszyć się jakimś dobrym ciastem ?. Dzisiaj zdradzę Wam przepis mojej mamy na mega szybki i pyszny placek ze śliwkami. Robi się go w godzinę, więc naprawdę błyskawicznie. I trzeba ubrudzić tylko dwie miski (na upartego da radę jedną ?). Generalnie, jest to ciasto dla leniwych ?.
Składniki na ciasto:
1 kg śliwek
250g masła
250g cukru
350g mąki
5 jaj
proszek do pieczenia i cukier waniliowy (po 1 łyżeczce, można ewentualnie pominąć)
Składniki na kruszonkę:
125g masła
125g cukru
250g mąki
Przygotowanie ciasta:
1. Śliwki umyć i wydrążyć
2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym
3. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia
4. Wymieszać wszystko, wylać na blachę i na wierzchu ułożyć gęsto śliwki (jedna obok drugiej, bez odstępów)
Przygotowanie kruszonki:
1. Utrzeć masło z cukrem
2. Dodać mąkę i wymieszać do powstania kruszonki
3. Posypać ciasto
Teraz wkładamy nasze ciacho do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Kontrolujcie, żeby Wam się nie przypiekło.
I najprzyjemniejsza część – wyjmujemy i jemy ??.
Smacznego!