Z jednej strony uwielbiam jesień. Kończą mi się wtedy alergie, mogę wychodzić z domu bez paczki chusteczek i podziwiać piękne kolory spadających liści. Z drugiej jednak strony, kiedy zamiast pięknej, polskiej, złotej jesieni mamy wielką pluchę, deszcz i wiatr przez miesiąc, to mi się żyć odechciewa ?‍♀️. Kiedy przychodzi pora chandry, depresji i w ogóle czuć moc przesilenia, pora pocieszyć się jakimś dobrym ciastem ?. Dzisiaj zdradzę Wam przepis mojej mamy na mega szybki i pyszny placek ze śliwkami. Robi się go w godzinę, więc naprawdę błyskawicznie. I trzeba ubrudzić tylko dwie miski (na upartego da radę jedną ?). Generalnie, jest to ciasto dla leniwych ?.

Składniki na ciasto:

1 kg śliwek

250g masła

250g cukru

350g mąki

5 jaj

proszek do pieczenia i cukier waniliowy (po 1 łyżeczce, można ewentualnie pominąć)

Składniki na kruszonkę:

125g masła

125g cukru

250g mąki

Przygotowanie ciasta:

1. Śliwki umyć i wydrążyć

2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym

3. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia

4. Wymieszać wszystko, wylać na blachę i na wierzchu ułożyć gęsto śliwki (jedna obok drugiej, bez odstępów)

Przygotowanie kruszonki:

1. Utrzeć masło z cukrem

2. Dodać mąkę i wymieszać do powstania kruszonki

3. Posypać ciasto

 

Teraz wkładamy nasze ciacho do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Kontrolujcie, żeby Wam się nie przypiekło.

I najprzyjemniejsza część – wyjmujemy i jemy ??.

Smacznego!