Jeszcze rok temu nienawidziłam wszelkiego rodzaju tatara i brzydziłam się jego widokiem. Jak to się wszystko u człowieka zmienia ?. Teraz kocham tatar. Każdy. A tatar z łososia jest jednym z moich ulubionych. Dlaczego? Nie uświadczycie w nim żadnych błonek ani części surowego mięsa, które mogą odrzucać brzydliwych (jak ja ?). To po prostu gładka, pyszna pasta. Poniżej znajdziecie przepis na pierwszy tatar, który zrobiłam zupełnie samodzielnie na randkę z Pio ?. Według nas był najlepszy, jaki jedliśmy.

Składniki:

2 opakowania łososia świeżego (zazwyczaj polujemy w sklepach na dzikiego, ale tym razem użyliśmy atlantyckiego)

1 jajko

Przyprawy: Vegeta natur, sól, pieprz, papryka wędzona, cebula suszona, chili. Jeżeli lubicie orzechowy posmak w tatarze, musicie dodać kilka kropli Maggi. My jej nie używamy, bo ma koszmarny skład a nie znaleźliśmy żadnego zamiennika.

4 sztuki ogórka konserwowego

1 czerwona cebula

1 pęczek szczypiorku

świeże pieczywo

Przygotowanie:

1. Łososia obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Ja zrobiłam to 3 razy, żeby mieć pewność, że nic nam się wokół zęba nie owinie ?.

2. Dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ja doprawiam „na oko”, później próbuję i odstawiam do lodówki. Przed podaniem mieszamy tatar, jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Robię w ten sposób, żeby mieć pewność, że go nie przesolę (sól rozpuszcza się, jak odstawiamy tatar na jakiś czas).

3. Kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i szczypiorek. Wkładamy do osobnych miseczek.

4. Podajemy tatar z dodatkami.

Niektórzy dają jajko jeszcze na wierzch tatara, jak zostanie uformowany. Ja tego nie robię, bo mnie brzydzi widok surowego jajka ?. Wolę, żeby było już wymieszane ?. I zazwyczaj też nie formuję tatara, żeby ładnie wyglądał, bo po chwili i tak robi się z niego mieszankę. No, pewnie jak na kolację zaprosimy kogoś poza nami samymi, to wtedy jednak skuszę się na jakieś ładne jego ułożenie w gniazdo i wbiję w środek to jajo jak wszyscy ??. Edit: na sylwestra mi się chciało i na końcu macie zdjęcie ułożonego tatara, ale jajo jednak wbiłam do środka ??.

I jeszcze sposoby jedzenia. Pio je tatar tak jak widzicie na zdjęciach. Wszystko jest na kanapce pięknie ułożone. Ja natomiast robię wielką mieszankę i moja porcja tatara już tak pięknie nie wygląda ??.

Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać, czy zakochaliście się w tej potrawie tak, jak ja ?❤️