Jak już wiecie, nie lubię długich i skomplikowanych przepisów. Większość rzeczy, które robię musi być łatwa, prosta i przyjemna w przygotowaniu. Inaczej zwyczajnie odechciewa mi się tego gotować, czy tam piec. Postanowiłam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na piernik, który już od dawna gości w zeszycie z przepisami mojej mamy ?. Ciasto jest mokre, mięciutkie i ma taki aromat świąt w sobie, że kupiło mnie od pierwszego ugryzienia ??.

Powiem Wam tak, jest to jeden z najlepszych pierników, które jadłam. Przede wszystkim nie jest jakimś suchym wiórem, który trzeba przepić litrem herbaty ?. I co najważniejsze – do zrobienia go potrzebujecie ubrudzić tylko dwie miski i jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, to w godzinę piernik będzie gotowy. Nadaje się do jedzenia praktycznie od razu. Ja jednak lubię odczekać aż wystygnie, polać go polewą z gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych, wsadzić do lodówki i zjeść na zimno.

Co do bycia fit… No cóż, bezkarnie to jeść go nie polecam ?. Ma w sobie sporo miodu i mąki (razowej, ale jednak mąki). A wiadomo, że takie węglowodany to raczej szczupłej sylwetce nie sprzyjają ?. Lepiej jednak przygotować taki piernik niż tradycyjny, to Wam gwarantuję. Ja cały grudzień kalorii nie liczę w tym roku ?. Jeżeli jesteście ciekawi dlaczego, to zajrzyjcie tutaj po świętach, wszystko opowiem ?.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej razowej

– 1 opakowanie przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia (bez nich też powinien wyjść)

– 1 szklanka zmiksowanych jabłek (ja dodaję domowy dżem/przecier z jabłek)

– 1/4 szklanki soku z pomarańczy (zazwyczaj tyle wychodzi z 1 szt)

– 3/4 szklanki miodu

– 1/3 szklanki oleju kokosowego

* jeżeli lubicie polewy to ta jest super: 100g gorzkiej czekolady i 3 łyżki powideł śliwkowych (ja kupuję Dawtona)

Przygotowanie:

Zmieszać w jednej misce składniki suche. W drugiej misce, składniki mokre. Połączyć wszystko razem, wylać do keksówki i piec 45-60 min w 180 st. C.

Moje wskazówki:

– kupcie przyprawę do piernika Kotanyi (nie zawiera cukru, same przyprawy)

– zanim zaczniecie przygotowywać ciasto, nastawcie piekarnik. Wtedy po 45 minutach pieczenia, piernik będzie idealny