Przekąski są podstawą każdej imprezy. Wiadomo, że nawet jeżeli człowiek przyjdzie najedzony w gości, to jednak po jakimś czasie zgłodnieje ?. Ameryki nie odkryłam. Dlatego też dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić naszymi rodzinnymi, sprawdzonymi przepisami na przekąski. Goszczą one u nas na każdej imprezie. I większość znika do końca jej trwania. Poniżej 10 propozycji, którymi zaimponujecie swoim gościom ?.
1. Tortille
Tortille są hitem. Nie ma osoby, która by ich nie lubiła (przynajmniej u nas się to nie zdarzyło). Ich dużą wadą jest to, że robi się je z gotowych wrapów, które niestety zbyt dobrych składów nie mają. Kiedyś chyba w Auchan znalazłam takie z samymi naturalnymi składnikami, ale niestety nie dało się z nich zrobić tortilli – łamały się przy zwijaniu. Tak więc po prostu przymknijmy na to oko, przecież imprez nie urządza się codziennie, czy co tydzień ?.
Składniki:
wrapy
serek kanapkowy (u nas Delikate lekki z biedry)
majonez (ok. 1 łyżka/wrap)
sałata
szynka
papryka (najlepiej ze dwa kolory)
ogórek zielony
pomidor
Wykonanie:
Wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności ułożyć i zwinąć tortillę ?. Pokroić na skośne kawałki.
2. Nuggetsy z sosem czosnkowym
Kolejny hit. Znikają mega szybko ze stołu. Są przepyszne.
Składniki na nuggetsy:
pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
bułka tarta samodzielnie zrobiona (może być też ze sklepu, ale to nie będzie ten sam smak ?, lepiej kupić dobrą bułkę, pokroić na kawałki, wysuszyć i zmielić)
jajko
oliwa z oliwek
Składniki na sos:
2 duże jogurty naturalne
majonez (ok. 2 łyżki)
pół główki czosnku
sól, pieprz
cukier (ok. 3 łyżeczki, zależy czy wolicie słodszy czy kwaśniejszy sos)
zioła: oregano, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie (po ok. 1 łyżeczce)
Wykonanie nuggetsy:
Pierś myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmujemy ją, obtaczamy w jajku, bułce (do suchości) i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Wykonanie sos czosnkowy:
Do miski przelewamy jogurty, przeciskamy praską czosnek, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy do połączenia składników, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
3. Krewetki z sosem
Ta potrawa gości w naszym domu od wesela mojego z Pio. Krewetki z sosem były podawane na naszej sali weselnej i wszystkim bardzo zasmakowały. Moja mama kombinowała więc tak, aż w końcu po wielu próbach odwzorowała owy sos. Chyba nie muszę pisać, że jest on tutaj kluczowy ?.
Składniki:
krewetki, natka z pietruszki, czosnek, sól, pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
2-4 krople tabasco
1 łyżka chrzanu
szczypta papryki
troszkę soku z cytryny
Wykonanie:
Krewetki: gotujemy wodę z dodatkami, wrzucamy krewetki jak będzie wrzeć i wyjmujemy po ok. 1/2 minutach od ponownego zagotowania.
Sos: Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do ozdobnego naczynia (kielich/pucharek). Na brzegach wokół układamy krewetki.
4. Mini kanapeczki
Mini kanapeczki są raczej pracochłonną przekąską, ale za to bardzo efektowną. Wyglądają i smakują obłędnie.
Składniki:
kilka półbagietek (zazwyczaj są pulchniejsze niż standardowe bagietki)
masło
szynka
ser żółty
ogórek zielony, konserwowy, kiszony (który lubicie, tego użyjcie ? albo zróbcie różne warianty kanapek)
pomidor
papryka
jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
majonez
rzodkiewka
Wykonanie:
Bagietki kroimy i smarujemy masłem. Nakładamy szynkę, ser, warzywa i majonez. Jajko kroimy w plasterki i układamy na majonezie (można zrobić też odwrotnie, ale wtedy nie złapiemy kanapki od góry, żeby utrzymać wszystkie składniki w miejscu ?). Solimy, pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem i startą na tarce „jarzynówce” rzodkiewką.
5. Koreczki
Koreczki to zawsze dobry pomysł na zakąskę. Szybko się je robi, są tanie i idealne na jednego gryza ?.
Składniki:
ser w kostce
kabanosy
ogórek konserwowy
papryka
wykałaczki / drewniane widelczyki
Wykonanie:
Ser i paprykę kroimy w niewielką kostkę, kabanosy i ogórka w niezbyt grube plasterki. Nadziewamy wszystko na wykałaczki lub drewniane mini widelczyki.
6. Jajka faszerowane
Kocham jajka faszerowane! Moje ulubione to zdecydowanie te z pieczarkami (widać je na zdjęciu z koreczkami). Są po prostu przepyszne. Pio natomiast najbardziej lubi te z łososiem. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj nie mamy za dużo czasu i najczęściej goszczą u nas tradycyjne jaja z majonezem i szczypiorkiem (tylko ostatnio zapomnieliśmy go kupić, więc na zdjęciach macie wersję uproszczoną bez niego ?).
Składniki:
jajka
500g pieczarek, cebula, oregano, sól, pieprz, masło (1 łyżka)
majonez
łosoś wędzony na zimno
sól, pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, posolić i popieprzyć ?.
Jajka z pieczarkami: Cebulę pokroić w kostkę a pieczarki zetrzeć na tarce „jarzynówce”. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i przyprawy. Niczym nie przykrywać, żeby woda odparowała. Jak już się ugotują, zdjąć z ognia i ostudzić. Z przygotowanych jak w punkcie 1 jajek, wydrążamy żółtka. Białka układamy na półmisku. Żółtka wrzucamy do pieczarek, dodajemy majonez i mieszamy (najlepiej widelcem, żeby rozgnieść żółtka). Powstałą pastą wypełniamy połówki białek.
Jajka z majonezem i szczypiorkiem: Wiadomka – Na przygotowane jak w punkcie 1 jajka, nakładamy ulubiony majonez i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem ?.
Jajka z łososiem: Na przygotowane jak w punkcie 1 jajka nakładamy niewielką ilość majonezu a następnie pokrojonego w plasterki wędzonego łososia.
7. Talerz serów
Składniki:
różne rodzaje serów
winogron
Wykonanie:
Sery kroicie, zwijacie i ogólnie staracie się z nich stworzyć artystyczną wariację na talerzu bądź półmisku ?. Przyozdabiacie winogronem. Poniżej wizja artystyczna Pio z ostatniej imprezy u nas w domu ?.
8. Masło czosnkowe
Masło czosnkowe ze świeżą bagietką to chyba najszybsza do zrobienia imprezowa przekąska. I jedna z moich ulubionych ?.
Składniki:
2 kostki masła
sól
czosnek (zależy jak mocne lubicie, u nas minimum pół główki ?)
świeża bagietka
Wykonanie:
Masło wyjąć do miseczki, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać sól i zagnieść wszystko widelcem. Podawać z bagietką.
Jeżeli będziecie gościć wegan, albo nie lubicie masła to polecam zrobić smarowidło do bagietki z awokado. Kupujecie dojrzałe awokado, rozgniatacie widelcem i solicie. Przepyszna rzecz!
9. Tatar z łososia
Przepis na tatar z łososia znajdziecie TUTAJ.
10. Sałatka z kurczakiem i dressingiem z awokado i tahini
Przepis na nią TUTAJ.
Tak oto dobrnęliśmy do końca. Jeżeli wypróbujecie któryś z naszych pomysłów, koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało ?. Życzymy udanych imprez ?❤️!