Przekąski są podstawą każdej imprezy. Wiadomo, że nawet jeżeli człowiek przyjdzie najedzony w gości, to jednak po jakimś czasie zgłodnieje ?. Ameryki nie odkryłam. Dlatego też dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić naszymi rodzinnymi, sprawdzonymi przepisami na przekąski. Goszczą one u nas na każdej imprezie. I większość znika do końca jej trwania. Poniżej 10 propozycji, którymi zaimponujecie swoim gościom ?.

1. Tortille

Tortille są hitem. Nie ma osoby, która by ich nie lubiła (przynajmniej u nas się to nie zdarzyło). Ich dużą wadą jest to, że robi się je z gotowych wrapów, które niestety zbyt dobrych składów nie mają. Kiedyś chyba w Auchan znalazłam takie z samymi naturalnymi składnikami, ale niestety nie dało się z nich zrobić tortilli – łamały się przy zwijaniu. Tak więc po prostu przymknijmy na to oko, przecież imprez nie urządza się codziennie, czy co tydzień ?.

Składniki:

wrapy

serek kanapkowy (u nas Delikate lekki z biedry)

majonez (ok. 1 łyżka/wrap)

sałata

szynka

papryka (najlepiej ze dwa kolory)

ogórek zielony

pomidor

Wykonanie:

Wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności ułożyć i zwinąć tortillę ?. Pokroić na skośne kawałki.

2. Nuggetsy z sosem czosnkowym

Kolejny hit. Znikają mega szybko ze stołu. Są przepyszne.

Składniki na nuggetsy:

pierś z kurczaka

przyprawa do gyrosa

bułka tarta samodzielnie zrobiona (może być też ze sklepu, ale to nie będzie ten sam smak ?, lepiej kupić dobrą bułkę, pokroić na kawałki, wysuszyć i zmielić)

jajko

oliwa z oliwek

Składniki na sos:

2 duże jogurty naturalne

majonez (ok. 2 łyżki)

pół główki czosnku

sól, pieprz

cukier (ok. 3 łyżeczki, zależy czy wolicie słodszy czy kwaśniejszy sos)

zioła: oregano, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie (po ok. 1 łyżeczce)

Wykonanie nuggetsy:

Pierś myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmujemy ją, obtaczamy w jajku, bułce (do suchości) i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Wykonanie sos czosnkowy:

Do miski przelewamy jogurty, przeciskamy praską czosnek, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy do połączenia składników, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

3. Krewetki z sosem

Ta potrawa gości w naszym domu od wesela mojego z Pio. Krewetki z sosem były podawane na naszej sali weselnej i wszystkim bardzo zasmakowały. Moja mama kombinowała więc tak, aż w końcu po wielu próbach odwzorowała owy sos. Chyba nie muszę pisać, że jest on tutaj kluczowy ?.

Składniki:

krewetki, natka z pietruszki, czosnek, sól, pieprz

2 łyżki majonezu

1 łyżka ketchupu

2-4 krople tabasco

1 łyżka chrzanu

szczypta papryki

troszkę soku z cytryny

Wykonanie:

Krewetki: gotujemy wodę z dodatkami, wrzucamy krewetki jak będzie wrzeć i wyjmujemy po ok. 1/2 minutach od ponownego zagotowania.

Sos: Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do ozdobnego naczynia (kielich/pucharek). Na brzegach wokół układamy krewetki.

4. Mini kanapeczki

Mini kanapeczki są raczej pracochłonną przekąską, ale za to bardzo efektowną. Wyglądają i smakują obłędnie.

Składniki:

kilka półbagietek (zazwyczaj są pulchniejsze niż standardowe bagietki)

masło

szynka

ser żółty

ogórek zielony, konserwowy, kiszony (który lubicie, tego użyjcie ? albo zróbcie różne warianty kanapek)

pomidor

papryka

jajka ugotowane na twardo

szczypiorek

majonez

rzodkiewka

Wykonanie:

Bagietki kroimy i smarujemy masłem. Nakładamy szynkę, ser, warzywa i majonez. Jajko kroimy w plasterki i układamy na majonezie (można zrobić też odwrotnie, ale wtedy nie złapiemy kanapki od góry, żeby utrzymać wszystkie składniki w miejscu ?). Solimy, pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem i startą na tarce „jarzynówce” rzodkiewką.

5. Koreczki

Koreczki to zawsze dobry pomysł na zakąskę. Szybko się je robi, są tanie i idealne na jednego gryza ?.

Składniki:

ser w kostce

kabanosy

ogórek konserwowy

papryka

wykałaczki / drewniane widelczyki

Wykonanie:

Ser i paprykę kroimy w niewielką kostkę, kabanosy i ogórka w niezbyt grube plasterki. Nadziewamy wszystko na wykałaczki lub drewniane mini widelczyki.

6. Jajka faszerowane

Kocham jajka faszerowane! Moje ulubione to zdecydowanie te z pieczarkami (widać je na zdjęciu z koreczkami). Są po prostu przepyszne. Pio natomiast najbardziej lubi te z łososiem. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj nie mamy za dużo czasu i najczęściej goszczą u nas tradycyjne jaja z majonezem i szczypiorkiem (tylko ostatnio zapomnieliśmy go kupić, więc na zdjęciach macie wersję uproszczoną bez niego ?).

Składniki:

jajka

500g pieczarek, cebula, oregano, sól, pieprz, masło (1 łyżka)

majonez

łosoś wędzony na zimno

sól, pieprz

szczypiorek

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, posolić i popieprzyć ?.

Jajka z pieczarkami: Cebulę pokroić w kostkę a pieczarki zetrzeć na tarce „jarzynówce”. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i przyprawy. Niczym nie przykrywać, żeby woda odparowała. Jak już się ugotują, zdjąć z ognia i ostudzić. Z przygotowanych jak w punkcie 1 jajek, wydrążamy żółtka. Białka układamy na półmisku. Żółtka wrzucamy do pieczarek, dodajemy majonez i mieszamy (najlepiej widelcem, żeby rozgnieść żółtka). Powstałą pastą wypełniamy połówki białek.

Jajka z majonezem i szczypiorkiem: Wiadomka – Na przygotowane jak w punkcie 1 jajka, nakładamy ulubiony majonez i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem ?.

Jajka z łososiem: Na przygotowane jak w punkcie 1 jajka nakładamy niewielką ilość majonezu a następnie pokrojonego w plasterki wędzonego łososia.

7. Talerz serów

Składniki:

różne rodzaje serów

winogron

Wykonanie:

Sery kroicie, zwijacie i ogólnie staracie się z nich stworzyć artystyczną wariację na talerzu bądź półmisku ?. Przyozdabiacie winogronem. Poniżej wizja artystyczna Pio z ostatniej imprezy u nas w domu ?.

8. Masło czosnkowe

Masło czosnkowe ze świeżą bagietką to chyba najszybsza do zrobienia imprezowa przekąska. I jedna z moich ulubionych ?.

Składniki:

2 kostki masła

sól

czosnek (zależy jak mocne lubicie, u nas minimum pół główki ?)

świeża bagietka

Wykonanie:

Masło wyjąć do miseczki, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać sól i zagnieść wszystko widelcem. Podawać z bagietką.

Jeżeli będziecie gościć wegan, albo nie lubicie masła to polecam zrobić smarowidło do bagietki z awokado. Kupujecie dojrzałe awokado, rozgniatacie widelcem i solicie. Przepyszna rzecz!

9. Tatar z łososia

Przepis na tatar z łososia znajdziecie TUTAJ.

10. Sałatka z kurczakiem i dressingiem z awokado i tahini

Przepis na nią TUTAJ.

Tak oto dobrnęliśmy do końca. Jeżeli wypróbujecie któryś z naszych pomysłów, koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało ?. Życzymy udanych imprez ?❤️!