Food

Przepis na najlepszy tatar z łososia

Jeszcze rok temu nienawidziłam wszelkiego rodzaju tatara i brzydziłam się jego widokiem. Jak to się wszystko u człowieka zmienia 😂. Teraz kocham tatar. Każdy. A tatar z łososia jest jednym z moich ulubionych. Dlaczego? Nie uświadczycie w nim żadnych błonek ani części surowego mięsa, które mogą odrzucać brzydliwych (jak ja 😜). To po prostu gładka, pyszna pasta. Poniżej znajdziecie przepis na pierwszy tatar, który zrobiłam zupełnie samodzielnie na randkę z Pio 😍. Według nas był najlepszy, jaki jedliśmy.

Składniki:

2 opakowania łososia świeżego (zazwyczaj polujemy w sklepach na dzikiego, ale tym razem użyliśmy atlantyckiego)

1 jajko

Przyprawy: Vegeta natur, sól, pieprz, papryka wędzona, cebula suszona, chili. Jeżeli lubicie orzechowy posmak w tatarze, musicie dodać kilka kropli Maggi. My jej nie używamy, bo ma koszmarny skład a nie znaleźliśmy żadnego zamiennika.

4 sztuki ogórka konserwowego

1 czerwona cebula

1 pęczek szczypiorku

świeże pieczywo

Przygotowanie:

1. Łososia obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Ja zrobiłam to 3 razy, żeby mieć pewność, że nic nam się wokół zęba nie owinie 😜.

2. Dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ja doprawiam „na oko”, później próbuję i odstawiam do lodówki. Przed podaniem mieszamy tatar, jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Robię w ten sposób, żeby mieć pewność, że go nie przesolę (sól rozpuszcza się, jak odstawiamy tatar na jakiś czas).

3. Kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i szczypiorek. Wkładamy do osobnych miseczek.

4. Podajemy tatar z dodatkami.

Niektórzy dają jajko jeszcze na wierzch tatara, jak zostanie uformowany. Ja tego nie robię, bo mnie brzydzi widok surowego jajka 😂. Wolę, żeby było już wymieszane 😜. I zazwyczaj też nie formuję tatara, żeby ładnie wyglądał, bo po chwili i tak robi się z niego mieszankę. No, pewnie jak na kolację zaprosimy kogoś poza nami samymi, to wtedy jednak skuszę się na jakieś ładne jego ułożenie w gniazdo i wbiję w środek to jajo jak wszyscy 🙈😅. Edit: na sylwestra mi się chciało i na końcu macie zdjęcie ułożonego tatara, ale jajo jednak wbiłam do środka 😜😂.

I jeszcze sposoby jedzenia. Pio je tatar tak jak widzicie na zdjęciach. Wszystko jest na kanapce pięknie ułożone. Ja natomiast robię wielką mieszankę i moja porcja tatara już tak pięknie nie wygląda 🙈😅.

Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać, czy zakochaliście się w tej potrawie tak, jak ja 😍❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply